Витамините и минералите, които ни трябват
Червеното месо е сред най-добрите източници на желязо.
...или какво ни е особено нужно, когато сме между 20 и 30 г.
здраве.bg
... , така и от растителен произход. То се усвоява по-добре от организма, ако е от животински произход. Желязо се съдържа в червеното месо, зеленчуците, яйцата, картофите, лещата, сушените плодове.
Недостигът на желязо води до развитието на анемия.
Калций
Той е необходим най-вече за здравето на зъбите и костите. Калцият е особено важен, когато човек расте, както и в периода на бременност и лактация.
Препоръчителната доза е 700 mcg дневно.
Калцият се съдържа в млечните продукти, хляба, зеленчуците, рибата.
Недостигът на калций способства за развитието на остеомалация (казано на популярен език - омекване на костите) - костите стават крехки и лесно се чупят.(а)