Витамините и минералите, които ни трябват
Червеното месо е сред най-добрите източници на желязо.
...или какво ни е особено нужно, когато сме между 20 и 30 г.
здраве.bg
За съжаление все по-често ние не можем да си набавяме необходимото за организма количество от витамини и минерали само чрез храната. Затова трябва да приемаме допълнително витаминно-минерални комплекси, които трябва да избираме в зависимост от нашата възраст.
За хората на възраст от 20 до 30 години от особена важност са:
Витамин А
Той е необходим за растежа, регенерацията и здравето на кожата, а също за изостряне на зрението в тъмнината.
Препоръчителната доза е 600 mcg дневно.
Витамин А съществува в две форми – ретинол и каротин (най-разпространената форма е бета-каротинът). Ретинолът се съдържа най-вече в продуктите от животински произход: мляко, маргарин, кашкавал, черен дроб, някои видове риба. Каротинът се съдържа най-много в морковите, доматите, зеленчуците с наситено зелен цвят.
Недостигът от витамин А води до намаляване на съпротивляемостта на организма към различните инфекции и до влошаване на зрението, особено в тъмнината.
Прекомерната употреба на този витамин влияе отрицателно на работата на черния дроб. При бременните жени той може да предизвика неправилно формиране на плода.
Фолиева киселина
Тя е необходима за формирането на здрави червени кръвни клетки.
Препоръчителната доза е 200 mcg дневно.
Фолиевата киселина се съдържа в голямо количество в листата на зелената салата, в маята, в зърнените продукти.
Недостигът на фолиева киселина може да способства за появата на мегалобластна анемия. Бременните жени трябва да приемат всеки ден по 400 mcg за нормалното функциониране и развитие на плода.
Желязо
То е необходимо за производството на хемоглобин, който участва в процеса на транспортирането на кислорода и въглерода между клетките на белите дробове и клетките на другите органи. При недостиг на хемоглобин клетките престават да получават достатъчно количество кислород и съответно се нарушават техните функции.
Препоръчителната доза е 14,8 mcg дневно.
Желязото се съдържа в продуктите както от животински...