“Леките” храни = 0% полза!?
dieti.info
четете още в dieti.info
... два пъти повече, отколкото ако сме на обикновен режим.
3. Без мазнини няма живот
Въпреки всички съществуващи митове и факти мазнините са жизнено необходими за човешкия организъм. Те участват в образуването на хормоните и жлъчните киселини. При техния недостиг възниква риск от импотентност при мъжете и нарушения в половата система при жените, а освен това се влошава състоянието на кожата и обмяната на веществата. Някои витамини (А, Д, Е, К) са мастноразтворими, т.е. те просто не се усвояват без мазнини.
4. Фалшиви мазнини
В хранителната промишленост съществуват заместители на мазнините, които съдържат по-малко калории. Молекулите на тези съединения са твърде дълги и затова не се усвояват от организма. Заместителите на мазнините не се продават в магазините – те се използват в производството на чипсове, замразени торти, обезмаслени продукти. Употребата на някои заместители води до появата на разстройство, други възпрепятстват усвояването на витамините, а трети сами по себе си са безвредни, но затова пък способстват за преяждането.
За захарта
Заместителите на захарта, които са много по-популярни в сравнение с всички обезмаслени продукти, се делят на две групи.
Към първата се отнасят натуралната фруктоза, сорбитолът, ксилитолът, плодовите сиропи и още 16 съединуния. Те, както и захарта, са доста калорични, а по своята степен на сладост надминават захарозата от 1,5 до няколко хиляди пъти.
Към втората група спадат синтетичните подсладители или хранителните добавки: захарин, аспартам, ацесулфам, цикламат, сукралоза и други. Те са по-сладки от захарозата средно сто пъти, но повечето от тях не съдържат калории. Повишената сладост ги прави предпочитани от производителите на хранителни продукти, а липсата на калории – за хората, стремящи се към отслабване.
Диетолозите и лекарите са категорични, че всекидневната употреба на 100 г захар не вреди на здравето на човека. Но затова пък споровете за опасността от заместителите на захарта не утихват...