“Леките” храни = 0% полза!?
dieti.info
четете още в dieti.info
Захарта отдавна е обявена за бялата смърт, а всички са убедени, че от мазнините се затлъстява. И хората, загрижени за своето здравословно хранене, са примамени от т.нар. “диетични” тортички, сладко с фруктоза, дъвка с ксилитол, чай с подсладител, мляко с 0% масленост.
Мазнините и захарта в днешно време традиционно се смятат за врагове на стройната фигура и здравия организъм, но преди да се реши кое е по-добре: обезмасленият продукт със захар или продуктът с мазнини без захар си струва да се разбере какво крият в себе си т.нар. “леки” продукти.
За мазнините
Обезмаслените продукти всъщност са различни – от продукти само с намалено съдържание на мазнини до напълно обезмаслени. Най-често се обезмасляват млечните продукти, които в сравнение с другите наистина съдържат по-малко животински мазнини. На пръв поглед поне според битуващото мнение употребата на обезмаслен продукт е гаранция за здраве и добра фигура. Но съществуват няколко уловки:
1. Обезмаслен не значи диетичен
Човешкият организъм е устроен така, че за него най-вкусна е мазната храна. Затова обезмаслените продукти приличат на пресните - не засищат. За да станат по-вкусни, производителите увеличават съдържанието на захар и други въглехидрати в тях (следователно увеличават и калориите), което не ги прави по-полезни. Известно е, че от наднорменото количество въглехидрати се пълнее не по-малко отколкото от мазнините. Научни изследвания потвърждават, че организмът, лишен от мазнини, превръща в мазнини голямото количество въглехидрати – за запас.
2. Размерът има значение
Средностатистическият потребител смята, че колкото по-обезмаслен е продуктът, толкова в по-голямо количество той може да се яде. Обезмаслените продукти лошо задоволяват глада и засилват апетита (мазната храна засища много ефективно), така че в действителност илюзията, че се консумират полезни продукти, се съчетава с постоянен естествен глад. Преминавайки на продукти с понижена масленост, според изчисленията ние изяждаме...