Как да издържим по-лесно празничния маратон
Няколко съвета, за да избегнете досадните болежки.
здраве.bg
... с майонеза, оцет, доматен сос, както и алкохола.
Предпочитанията трябва да са насочени към месните и рибни ястия, запечени или приготвени на пара, задушените зеленчуци (моркови, цвекло, карфиол, тиквички), картофено пюре. За мезе може да се приеме малко количество шунка или обезмаслен кашкавал, а за десерт – сладки плодове, печени ябълки, сушени сливи.
При гастрит и язва с понижена киселинност на стомаха трябва да се откажете от всички тестени издулия и сладоледа. Рибният хайвер, постната шунка, кашкавалът и сирената без силни подправки са
идеалното за вас мезе. Най-добре е да си задушите котлети или да си запечете риба. От салатите препоръчителни са тези, които съдържат пресни домати, зелената салата, задушените зеленчуци с яйце. Пийте сокове от горски плодове, отвара от шипки или чай с лимон.
При холецистит, хепатит и панкреатит трябва да се ограничат мазните ястия. Месото (пуешко, пиле, заешко или телешко) и рибата трябва да се задушат или запекат на фурна с фолио. Картофите също могат да се изпекат с кората. Могат да се приготвят ястия и от обезмаслена извара, задушени моркови, зеле, тиквички, салата от пресни краставици. Алкохолните напитки трябва да се заменят с компоти, сокове и отвара от шипки.(а)
съвместна публикация с
dieti.info