Хранене и фитнес: как да ги съчетаваме успешно
15 съвета за храненето на всеки, който иска и да спортува.
dieti.info
четете още в dieti.info
Разбира се, когато спортуваме, изгаряме повече калории. А и в много случаи именно това е целта да сме във фитнеса. Но как и какво да ядем, за да може едновременно да си набавим повече енергия за спорт, а в същото време да не навредим на фигурата си вместо да отслабнем...
1. Основата на всичко са белтъчините
Представете се гирлянда за елха, която се състои от разноцветни топки. Това е моделът на молекулата на белтъчината. А всяка топка е някаква аминокиселина. Когато тази “гирлянда” попадне в храносмилателната система, стомашният сок разтваря междинните звена и “топките” на аминокиселините се оказват на свобода. Те попадат в кръвта и заедно с нея започват да се движат в организма. В мускулните клетки “топките” отново се събират в гирлянди, но в друга последователност - ражда се нова белтъчна молекула, която се прибавя към мускулната ни маса.
За да “отгледаме” своя мускулна тъкан, трябва да приемаме “чужда” белтъчина – животинска или растителна. Основните източници на белтъчини са говеждото месо, пилето, рибата, бобовите култури, обезмаслените или нискокалорични млечни продукти (кашкавал, извара, мляко). Нашата цел трябва да бъде приемането на 2 г белтъчина на килограм тегло. Тази белтъчина трябва също така да бъде разпределена на 5-6 приема.
Не забравяйте, че организмът е способен да усвои не повече от 40-60 г белтъчини за денонощие.
2. Приемайте повече въглехидрати
Известно е, че растенията се хранят от слънцето. Растителните тъкани натрупват в себе си енергията на слънчевите фотони. Цялата тази енергия се “крие” в особени молекули, които се наричат… въглехидрати. Употребявайки растенията като храна, вие поглъщате тази енергия, а именно тя е основна движеща сила на всички жизнени процеси.
Най-богатиге източници на въглехидрати разбира се са плодовете, зеленчуците, житните растения. Ако в организъм има недостиг на въглехидрати, в качеството си на “гориво” той ще започне да използва собствената ви мускулна тъкан.
3. Калориите –...