6 мита за бутилираната вода
здраве.bg
Времето, когато повечето хора пиеха вода от чешмата като че ли безвъзвратно отмина. Днес все по-често посягаме към бутилката минерална вода, купена от магазина. И това не е само у нас. Индустрията, свързана с бутилираната вода се развива стремително и към момента годишният й оборот надвишава 30 милиарда долара.
Но знаем ли всъщност достатъчно за плюсовете и минусите на водата, която пием от бутилките...
Мит 1: бутилираната вода е по-добра от тази от чешмите
Възможно е, но съвсем не е задължително. Макар на повечето бутилка да има надписи като “Добита директно от извора”, изчислено е, че в световен мащаб между 25 и 40% от бутилираната вода всъщност произхожда от градските водохранилища, т.е. от същото място, откъде идва и водата в чешмите. Бутилиращите компании купуват тази вода, пречистват я, а понякога добавят и минерали. Това в никакъв случай не е лошо. Освен това нормативите за съдържанието, които се контролират, понякога са по-строги по отношение на водата от водохранилищата, отколкото тези, които касаят изворната вода.
Мит 2: пречистената вода има по-добър вкус
Най-“чистата” вода – дистилираната, т.е. тази от която са отстранени всички соли и минерали, всъщност няма никакъв вкус. И това е логично – именно калцият, магнезият, калият, хлоридите, съдържащи се във водата придават нейния вкус. Ако водата от чешмата ви “мирише на хлор”, пробвайте и я поставете в хладилник без да я затваряте – за няколко часа мирисът на хлор ще изчезне.
Мит 3: бутилираната вода, съдържаща минерали, витамини и дори протеини, е по-полезна.
Всичко, което е добавено към съдържанието на водата от източника, е всъщност... маркетингов похват. Дайте си сметка на колко много продукти пише например, че в 500 мл се съдържа необходимата ви дневна доза витамин С. А къде остават тогава витамините и минералите, които поемаме с храната?!
Може да се каже, че единственият елемент, който (в някои случаи!) има логика да се добавя към бутилираната вода е флуора. Но...