Флавоноидите укрепват сърцето
Голямо количество флавоноиди съдържат ябълките, крушите и червеното вино.
здраве.bg
Статистиката е категорична, че сърдечно-съдовите заболявания са една от главните причини за смъртността.
Според специалистите от Американската кардиологична асоциация (
American Heart Association) влиянието на различните биологически активни вещества върху състоянието на сърцето и съдовете може значително да намали опасността: “Увеличаването на флавоноидите, постъпващи в организма с храната, предизвиква съществено намаляване на смъртните случаи, предизвикани от сърдечна патология. Това се обяснява с механизма на действие на флавоноидите в организма. Тези вещества притежават силни антиоксидантни свойства и възпрепятстват преждевременното стареене и гибелта на клетките. Освен това те намаляват нивото на някои видове холестерол в кръвта”.
Специалистите, цитирани от в.
USA Today напомнят също, че най-ценните “доставчици” на флавоноиди в организма са ябълките, крушите и повечето видове червено вино.(а)