zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастите за зъби: какво да търсим между рекламните трикове



Пастите за зъби: какво да търсим между рекламните трикове

При всяка паста за зъби от изключително значение е изборът и дозирането на активните съставки.

здраве.bg

Няма съмнение, че поддържането на здрави зъби и здрава устна кухина е много важно. Всеки ден от различните медии ни "атакуват" реклами за различни пасти: хигиенни, избелващи, лечебно-профилактични.

Пастите за зъби, разбира се, могат да са и скъпи, и евтини. За това обаче е определяща причина не са разликите в качеството им. Стоматолозите в рекламите звучат наистина убедително, цените дори на скъпите пасти са приемливи, особено като се вземат предвид възможните последици от лошата зъбна хигиена, но в крайна сметка не цената, а съдържанието на една паста за зъби определя доколко тя би свършила работа.

Един от най-често акцентираните плюсове е свойството да се премахват налепите по зъбите. Но с какво? Производителите използват за тази цел много често калциев карбонат, т.е. креда, а тя е груб абразив, който надрасква зъбния емайл и изтрива шийката на зъба. Като правило (но не универсално!) колкото по-евтина е пастата, толкова по-едра е кредата. Още по-лошо е когато пастата съдържа алуминиев окис (в някои страни тази съставка вече е забранена). Ако искате да сте сигурни в безвредния ефект на вашата паста да премахва полипите, търсете дали тя съдържа нискоабразивния кремниев диоксид (silica).

Втората популярна рекламна хитрост е пастата с антибактериални добавки. Преди всичко това е триклозан - химикал, който унищожава микроорганизмите в устната кухина. Но заедно с това той има свойството да вреди и на полезната за организма микрофлора. Освен това бактериите умеят бързо да се приспособяват към триклозана. Някои производители включват в пастата антибактериални вещества като метронидазол и хлорхексидин. Последните изследвания обаче показват, че те носят колкото полза, толкова и вреда и специалистите вече препоръчват да не бъдат използвани при производството на пасти за зъби.

Третият факт, на който наблягат производителите, е обилната пяна, която е способна да прави пастата. В повечето пасти за тази цел се използва натриев лаурилсулфат (SLS)....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.