Ескимосите много рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания
Това е още едно доказатерство за ползата от морската храна, показват резултатите от изследване.
11 юли 2007, здраве.bg
Употребата на наситени животински мазнини може да доведе до пълнота, но приемът на полиненаситени мастни киселини омега-3 (с които е богата рибата и останалите храни от морски произход) предотвратява натрупването на килограми и способства за намаляване на инсулиновата резистентност, твърди испански екип от учени от университета на Навара в Испания.
Специалистите базират своя извод на продължителните си наблюдения върху начина на хранене, типичен за ескимосите.
“Според нас честата употреба на морска храна, която, както е известно, е изключително богата на ненаситени мастни киселини от типа Омега-3, е достатъчно обяснение защо ескимосите много рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания”, посочват испанските специалисти, цитирани от Ройтерс.
Омега-3 полиненаситените мазнини, на които е богата рибата, влияят на лептините, които са отговорни за регулирането на теглото на тялото.(а)