Как да запазим хляба по-дълго
Купувайте хляба възможно най-пресен, но не се презапасявайте.
Няколко правила, за да извлечем най-доброто от него.
здраве.bg
Източник на “заболяването” на хлебните изделия са спорите на зърното, които преминават в брашното и запазват своята жизнена способност дори след изпичането на хляба. Болестта на хляба е заразна при близък контакт с намиращия се в съседство друг хляб, приготвен от пшенично брашно.
“Заболелият” хляб не е опасен за здравето и живота на човека, но не е годен за употреба.
Лятото е най-благоприятното време за възникването на този процес поради повишената влажност и високата температура на въздуха, които способстват за развитието на бактерии.
Признаци за заболяване на хляба
В меката част се появяват:
- странична миризма
- сиви петна
- лепкавост.
В последствие миризмата се засилва, а меката част се превръща в провлачени конци.
“Лечение” няма, следователно по-лесно е да се избегне този процес. Kак?
1. Помещението в което се съхранява хлябът, трябва да бъде сухо и добре проветрено.
2. Ако в магазинът, от който купумате хляб, той се съхранява в няколко редици, натрупан в щайги или контейнери, това означава, че на практика трайността му е скъсена.
3. Количеството хляб в търговската мрежа не трябва да превишава дневната потребност.
4. Етажерките, върху които се съхранява хлябът, трябва да са под формата на решетка. Те трябва редовно са се избърсват и почистват от трохите, а 1-2 пъти седмично трябва да се обработват с оцет.
5. Негодният за употреба хляб и тестени изделия не трябва да се преработват вторично. Те трябва да се изгарят.
6. Необходимо е строго спазване на сроковете за годност на изделията от пшенично брашно (от 16 до 24 часа) и от ръжено брашно (36 часа).
7. В домашни условия хлябът е най-добре да се съхранява в специални дървени кутии за хляб. Черният и белият трябва да бъдат поставени отделно. Кутията трябва два пъти седмично да се измива с гореща вода, а след това да се подсушава добре.
8. Хлябът не трябва да се съхранява на тъмно и влажно място, в целофанови или полиетиленови пликове.
9. Не трябва да се презапасяваме с хляб...