Магнезият и фибрите от житни култури намаляват риска от диабет 2
Това показват данните от 11-годишно изследване.
28 май 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
Магнезият и растителните фибри (целулозата, съдържащи се в житните растения), намаляват риска от развитието на диабет от втори тип.
Този извод е направен от учените от Института за хранене на човека в Потсдам (Германия), които за период от 1994 до 2005 г. са изследвали повече от 25 000 души на възраст от 35 до 65 години.
С помощта на специална анкета учените са изяснили количеството на магнезий и целулоза, приемани от участниците.
Анализът показва, че при хората, получаващи най-голямо количество целулоза от житните растения, рискът от диабет е с 28% по-малък, отколкото при тези, които не употребяват тези житни култури.
Интересно е, че целулозата, съдържаща се в плодовете и зеленчуците, не влияе на този риск, подчертават авторите
Според данните от анализа на 9 изследвания (проведени по-рано), високото съдържание на магнезий в храната също намалява риска от диабет - с 23%.
“Резултатите от нашето изследване и проведения анализ позволяват със сигурност да твърдим, че консумацията на храни с високо съдържание на магнезий и фибри от житните храни позволява да се намали риска от възникването на захарен диабет”, обобщава авторът на изследването Матиас Шулце (Matthias B. Schulze), цитиран от Ройтерс.(а)
Още по темите: