Черният шоколад не може да се нарича “здравословен”
Учени се изказаха против рекламирането му като храна с пряко отношение към здравето.
11 май 2007, dieti.info
четете още в dieti.info
След пропагандата на няколко компании - производители на черен шоколад, продажбите им рязко са нараснали, показва изследване.
Рекламните кампании на такива концерни като Hershey и Lindt са довеби до формиране сред хората на мнение, че черният шоколад не само е абсолютно безопасен за здравето, но и носи полза.
Според резултатите от изследването, продажбите на горчивия шоколад от 2003 г. насам са се увеличили с почти 50%.
Изследователят Марсия Могелонски смята, че хората обичат вкуса на шоколада, а фактът, че в тяхното съзнание някакъв вид от него се асоциира с ползата за здравето, само прави неговото консумиране практически неограничено без всъщност да носи някаква пряка полза за здравето.
“Модата на черния шоколад започна от около 5 години и днес тя като че ли достига своя пик”, констатира Могелонски.
Въпреки действително доказаната полза от употребата на малко количество тъмен шоколад, учените са категорично против такава реклама, която създава погрешно впечатление и настройка у потребителите.
“При приемането на около 30 г черен шоколад вие действително помагате на сърдечно-съдовата си система, тъй като какаото съдържа антиоксиданти”, заявява Джефри Блумберг, професор по нутрициология в университета “Тафт”, цитиран от ВВС. “Но съдържащите се в шоколада мазнини и неговата висока калоричност свеждат до нула всички негови полезни свойства, ако количеството на изядения шоколад е по-голямо”.