Имунитетът има нужда от помощ – най-вече през пролетта
Пролетните зеленчуци са добър избор за подобряване на изтощения от зимата имунитет
Това не бива да е сезонът на строгите диети, а на разнообразната и здравословна храна.
здраве.bg
... вещества са друг компонент на здравия имунитет, който може да се достави от зелените салати, зелето, броколите и аспержите. Особено важни микроелементи са
цинкът и селенът. Цинкът (морски продукти, месо ядки, яйца, кашкавал, зърнени храни) помага за зарастването на раните и възстановява силите. Селенът (черен дроб, морски продукти, бъбреци, пълнозърнест хляб) е един от известните антиоксиданти, макар че не всички негови ефекти са изучени. Известно е, че той затруднява процесите на стареене и позволява да се запази бодростта на духа и здравия имунитет.
През този сезон можете да потърсите и
имуномодулатори – медикаменти, които възстановяват функциите на имунната система и я укрепват. Най-известните “природни имуномодулатори” са
женшенът и
ехинацеята.
Важно е да се знае, че имуномодулаторите не могат да ни предпазят от всички болести, а тяхното продължително приемане може да доведе до намаляване на имунната активност, когато организмът стане напълно зависим от приемането на стимулиращи средства. Затова следвайте упътванията относно приемането им, не превишавайте препоръчваната доза и периодът им на прием.(а)