Имунитетът има нужда от помощ – най-вече през пролетта
Пролетните зеленчуци са добър избор за подобряване на изтощения от зимата имунитет
Това не бива да е сезонът на строгите диети, а на разнообразната и здравословна храна.
здраве.bg
С настъпването на истинската пролет много хора предварително са наясно, че ще платят висока цена за нехайството си през зимата - авитаминозата и недостатъчната функция на имунната система водят до съвсем логични здравословни проблеми.
Имунната система често се споменава в съветите за добро здраве, но знаем ли как функционира тя на практика и какво точно е нейното значение...
Всъщост тя обединява редица органи, които защитават нашия организъм от чужди вещества, бактерии и вируси. Органите на имунната система изработват специални клетки (лимфоцити), както и антитела, които разпознават и унищожават вредните субстанции.
Костният мозък и тимусът (жлеза в гръдната област) се смятат за основни органи на имунната система. Именно там се изработват лимфоцитите – основата на имунитета. Много важни са и лимфните възли, които постоянно филтрират чуждите вещества в нашето тяло.
Имунната система е надежден щит срещу много вирусни и бактериални инфекции, дори и срещу рака. Но активната имунна система е отговорна и за някои проблеми като например отхвърляне на органи след пресаждане, формирането на резус-конфликт по време на бременност и за алергичните реакции, които също са резултат на отговора на имунната система на проникването на чужди вещества.
Пролетта е период, в който тялото се нуждае особено силно от укрепване на имунитета. Затова -
откажете се от монодиетите и употребявайте разнообразна храна, препоръчват на първо място специалистите.
За своята работа имунната система се нуждае от много витамини и микроелементи. Обърнете особено внимание на
антиоксидантите – това са най-вече витамините С, Е и А. Те неутрализират свободните радикали и облекчават работата на имунната система. Тези витамини се съдържат в цитрусовите плодове, морковите, черния дроб, растителните масла.
Важни са и
флавоноидите (съдържат се в бобовите култури, доматите, фъстъците), които не само се справят със свободните радикали, но и притежават противораково действие.
Минералните...