Зехтинът – средство против главоболие!?
30 януари 2007, здраве.bg
С лекото до умерено главоболие можем да се справим с помощта на пресен и добре обработен (клас премиум) зехтин, твърдят американски учени от Monell Chemical Senses Center във Филаделфия, САЩ.
Според публикациите в списание Nature такъв тип зехтин съдържа малко, но достатъчно количество от съединението, наречено олекантал (olecanthal), което оказва на организма на човека сходно действие като ибулпрофенът – един от най-популярните аналгетици.
Олеканталът, както и ибупрофенът, потиска активността на фермента, който отговаря за възпалителния процес и предизвиква главоболието. Учените смятат, че ежедневната употреба на 50 г зехтин клас премиум съответстват на 10% от дозата ибупрофен, която се препоръчва за премахване на главоболието.
Със способността на зехтина, според американските специалисти може поне от части да се обясни и ползата от средиземноморската диета за сърдечно-съдовата система.
“Редовната употреба на този натурален продукт може да бъде полезно и за профилактиката на някои форми на рака, заболявания на сърцето и кръносните съдове, в това число характеризиращите се с повишено съсирване на кръвта и болестта на Алцхаймер”, се казва още в статията, публикувана в списание
Nature.