zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да помогнем на организма да се справи с лошото време



Как да помогнем на организма да се справи с лошото време

В суровата зима можем да се предпазим и като обърнем повече внимание на диетата, добрата хигиена и движението.

Няколко прости и ефективни правила за ежедневието.

здраве.bg

Зимните месеци не означават непременно само студено време. Понякога например началото на зимата е съпроводено с неустойчиво време - температурите са променят, студът се сменя с относително по-хубаво време, а снегът ту вали, ту спира.

Средата на зимата веднъж е с колебливи температури - най-подходящата среда за развитие на вирусите, причиняващи и настинка, и грип, друг път, както тази година, имаме т.нар. здрава зима - екстремно ниските температури не са предпочитани не само от нас, но и от вирусите.

Преходният период между есента и зимата е особено решаващ да помогнем на организма си да се справи със задаващите се неблагоприятни сезонни условия. А същинската зима изисква най-вече повече внимание към здравословното хранене и добрата хигиена.

Преди да посегнем към лекарствата, които ще ни помогнат да се преборим с типичните за зимата вируси, както и със симптомите, придружаващи грипа и настинката, можем да направим много за себе си - за да останем здрави:

1. Хранете се правилно. За укрепване на организма е задължително в храната да се включат повече зеленчуци, млечни продукти, витамини, стимулиращи имунитета растения (най-вече лук и чесън).

2. Пийте повече течности - особено такива, богати на витамин С като прясно изцедени сокове от портокали или грейпфрути.

3. Обърнете внимание на хигиената. При кихане и кашляне не забравяйте да поставите пред устата кърпичка, а ако нямате – поне ръка. Мийте по-често ръцете и сменяйте ежедневно кърпите. Ако вече сте преболедували от грип или настинка, сменете и четката за зъби.

4. Поддържайте чистота у дома и проветрявайте редовно. Ако нямате възможност да си купите специални овлажнители за въздуха, поставете на няколко места съдове...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.