Италианската пица предпазва от инфаркт!?
Изследване реабилитира ползата на популярната и често отричана в миналото храна.
здраве.bg
... на италианската кухня. Те са на мнение, че свойствата на пицата могат да се обяснят с високото съдържание на ликопен в доматения сок, койти щедро присъства в нея.
Традиционните домати притежават уникалното свойство да възпрепятстват образуването на тромби в сърдечно-съдовата система на човека. Доматите, както и аспиринът, способстват за намаляване степента на гъстота на кръвта, но за разлика от аспирина те нямат странични ефекти. Антитромбозните елементи (флавоноидите) се съдържат в жълтеникавата маса, която обвива зърната на доматите. Освен това флавонидите помагат за предотвратяване на инфаркт на миокарда.
Пицата е богата и на антиоксиданти, които не губят своите свойства при термична обработка.(а)