Италианската пица предпазва от инфаркт!?
Изследване реабилитира ползата на популярната и често отричана в миналото храна.
здраве.bg
Повечето хора са убедени, че пицата е италиански вариант на “фаст фуд”, който носи вреда на стомаха и като цяло на здравето. Но последните изследвания показват, че истинската класическа италианска пица е средство против сърдечно-съдови заболявания и потреблението на това постижение в кулинарията намалява повече от 2 пъти риска от възникването на инфаркт. Това е становището на група учени, изнесено в новия брой на изданието
British Medical Journal.
Тази “италианска загадка” е на път да се присъедини към известния “френски парадокс” - жителите на Франция, въпреки огромното количество сирене и други богати на мазнини продукти, включени в тяхното хранене, рядко умират от инфаркт.
Преди няколко години бе установено, че т.нар. средиземноморска диета, включваща предимно ястия от зърнени култури, зеленчуци, плодове, риба и зехтин, съществено намалява риска от тромбоза, атеросклероза, диабет, повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на храносмилателния тракт, затлъстяване и предпазва от инфаркт.
Днес може вече да се твърди, че със статията в престижното британско издание италианската пица е оценена по достойнство и напълно реабилитирана.
Италианските учени-автори на изследването са изследвали 507 случаи на инфаркт и 478 контролни случаи (пациенти с други диагнози, които нямат отношение към сърдечно-съдовите заболявания), като подробно са анализирали техните хранителни навици. Оказва се, че колкото по-често пациентите са употребявали пица, толкова по-малък е рискът от инфаркт. Дори при хората, които ядат пица сравнително рядко, този риск се намалява с 22%. При редовно употреба - с 38%, а за хората, които се “глезят” 2 пъти седмично с пица - с 56%.
Авторите на изследването, публикувано още в
European Journal of Clinical Nutrition, смятат, че употребата на пица е своеобразен “термометър”, показващ актуалността...