Бульонът – един “горещ лекар”
6 ноември 2006, здраве.bg
Ползата от горещата супа е известна отдавна на хората и специалистите. Ненапразно горещият бульон се смята за едно от най-добрите средства за възстановяване на силите след болест или тежка операция. Изследвания показват, че бульонът съдържа много полезни витамини и микроелементи.
Пилешкият бульон например облекчава протичането на простудните заболявания благодарение на съдържащия се в него фермент лизоцим. Той потиска активността на бактериите и вирусите.
Освен това всеки бульон, а не само пилешкият, способства за намаляване на лепкавостта на кръвта и я разрежда, т.е. възпрепятства образуването на тромби.
Бульонът е особено богат на фосфор, магнезий и цинк. Той съдържа и много витамини особено от група В.
Магнезият отговаря за работата на нервните клетки, помага да се справим с умората, намалява раздразнителността, подобрява паметта.
Фосфорът укрепва мускулите, костите и зъбите.
За укрепването на костите е необходим и цинк, който помага за бързото зарастване на раните и е особено полезен за работата на мозъка при възрастните хора.
Съдържанието на витамини от групата В повишава съпротивляемостта на организма при стреса и помага за стабилизирането на нивото на захар в кръвта. Витамините от група В оказват благотворно влияние на нервната и храносмилателната система.(а)