Кофеинът по време на бременност – спорен въпрос
здраве.bg, последна редакция 18 февруари 2010 г.
Безопасността от консумацията на кофеин по време на бременност е спорна тема. Някои проучвания казват, че пиенето на до две средноголеми чаши кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но други не са съгласни. По-убедителни доказателства има за това, че големи дози кофеин по време на бременността могат да увеличат риска от спонтанен
аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло, но и тук няма сериозни доказателства.
Общи ефекти от кофеина
Въпреки липсата на доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по време на бременност, е по-добре да бъдат избягвани, казват учените.
Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.
Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система (ЦНС) до 15 мин. след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма – ефект, който се смята за нежелан по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.
Кофеинът в кафето, чая и други продукти
Съдържанието на кофеин в кафето или чая зависи от самото кафе или чай, от количеството на напитката и начина й на приготвяне. Средноголяма чаша варено кафе съдържа около 150 мг кофеин. Черният чай съдържа около 80 мг , а зеленият – по-малко. Безалкохолните с кофеин съдържат между 30 и 60 мг кофеин.
Други източници на кофеин са шоколада, какаото и някои медикаменти. Съдържанието е различно. По принцип шоколада и какаото съдържат много малко кофеин. Лекарствата, съдържащи кофеин, включват някои болкоуспокояващи, медикаменти за мигрена, обикновена настинка, тези, с диуретичен ефект и за забавяне на съня.
Ефектите от кофеина върху плодовитостта
Някои проучвания намират...