Диета успешно се бори с рака на гърдата
Повече целулоза, зеленчуци и плодове и по-малко мазнини, препоръчват специалисти.
здраве.bg
Някои изследвания показват взаимната връзка между диетическите особености и показателите на оцеляване при рак на гърдата.
Американски изследователи от Университета Джон Хопкинс (
Johns Hopkins University) са изучили влиянието на диета, включваща мазнини, целулоза, зеленчуци, плодове и микронутриенти (фолати, каротиноиди, витамини). Те са изследвали 516 жени в период на менопауза, на които е поставена диагноза рак на гърдата. В продължение на 1 година пациентките са водели дневник за своето хранене. Резултатите показват, че употребата на фолати, витамин С и каротиноиди значително намалява смъртността.
Специалистите смятат, че намаляването на употребата на мазнини и увеличаването на целулозата, зеленчуците и плодовете позволява да се подобрят показателите на оцеляване при рак на гърдата, твърди публикацията в списание
New England Journal of Medicine.