Хранителна алергия или непоносимост към храната
Не всяка реакция на тялото към храната е признак за алергия.
здраве.bg
... система се опитва да ги унищожи и в процеса на атака в кръвта се изхвърлят токсини, способни да предизвикат поражение на тъканите и множество възпалителни процеси.
Ако приемът на продукти, които не са напълно усвоени, е продължителен, положението се усложнява, тъй като в следствие на хранителната напоносимост възпалителните процеси стават хронични и придобиват силно изразен характер във вид на артрити и мигрени, бронхиална астма и екземи, синдром на раздразнени черва и хронична умора, депресия, запек и хиперактивност, напълняване, отоци, синузит и т.н. Постепенно организмът започва да приема лошо всички нови продукти и дори тези, на които преди е реагирал нормално.
Неусвоените хранителни макромолекули и нарастващото с годините натоварване води до нарушаване на функцията на бъбреците да отделят излишната течност. В резултат на това възниква задържането на течностите, което е причина за наднорменото тегло.
Вреден за организма може да стане практически всеки продукт, но в домашни условия той не може да бъде разпознат. Хранителната непоносимост може да се определи само с помощта на специален тест на основата на анализ на кръвта.
Английската лаборатория
Cambridge Nutritional Science, която е сред най-авторитетните и известни в Европа лаборатории по въпросите на храната, е разработила една от най-точните и ефективни методики за диагностиката на хранителната непоносимост. За този анализ е необходимо малко количество кръв от пръста или вената, по което се определят реакциите на кръвта към образците на 93 най-употребителни хранителни продукти.(а)