7 едновременно добри, но и лоши храни
Няма универсално полезни, както и няма универсално вредни продукти.
здраве.bg
... пренебрегват, страхувайки се, че ще добавят килограми. То помага да се предотврати остеопорозата, да се намали кръвното налягане, а също в борбата с... излишното тегло.
Кажете “ДА” : на обезмасленото мляко (в 1 чаша от него се съдържат 80 ккал). Първоначално започнете да използвате 2%, после 1% и накрая - напълно обезмаслено мляко. Приготвяйте горещ шоколад и кремове с мляко - това ще придаде приятен вкус и ще запази чувстото за ситост по-дълго време.
Кажете “НЕ” : на млечните супи, супите-пюрета и сосовете - в тях има твърде много мазнини и калории.
4. Яйцата
Много хора се опитват да намалят употребата на яйца, защото те са богати на холестерол, но според някои изследвания наситените мазнини, а не холестеролът, са главните виновници за сърдечните заболявания. Яйцата съдържат нисък процент мазнини (в 1 яйце има по-малко от 5 г), а освен това в тях има лутеин, който е полезен на зрението.
Кажете”ДА” : на яйцата, сварени без черупка, или твърдо сварените яйца - те съдържат по-малко холестерол; на зеленчуковата мусака - със зеленчуците в организма постъпват целулоза и множество разнообразни хранителни вещества; на омлета от белтъци - с отделянето на жълтъците се намалява количеството калории.
Кажете “НЕ” : на бърканите яйца с бекон, шунка или друго месо и на бисквитите с краве масло. Тези продукти не се съчетават добре с яйцата.
5. Говеждото месо
Говеждото месо е източник на белтъчини, цинк, желязо и витамин В12.
Кажете “ДА” : на постните парчета – в тях се съдържат не повече от 5 г наситени мазнини на 100 г месо и на начините на приготвяне като бързо печене или задушаване.
Кажете “НЕ” : на месото по ребрата - в него има 2 пъти повече мазнини и калории, отколкото във филето.
6. Кафето
Няма смисъл да се отказвате от турското кафе. Последните изследвания доказаха несъстоятелността на твърденията за влиянието на кофеина върху възникването на сърдечни заболявания и повишеното кръвно...