zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хипноза
хипноза... Човек чувства тежест в тялото, трудности с говора. Мисловната дейност е забавена, неясна. Наблюдава се т.нар. спонтанна и внушена каталепсия – моментна загуба на чувствителността и волевото съкращение на мускулите.
3. Трети стадий – дълбока хипноза. През тази фаза е възможно внушението на халюцинации. Пациентът може да изпадне в анестезия (пълна загуба на чувствителността). Именно в тази фаза от хипнозата се използва в лечението на различни заболявания с различен успех.

Какво сочат проучванията

Стрес: Няколко скорошни проучвания показаха, че хипнозата намалява стреса и безпокойството. Това важи в пълна сила за хора, които очакват хирургическа интервенция или дентална манипулация. Хората, предварително подложени на хипноза, са значително по-спокойни и по-малко разколебани преди операцията.

Поведенчески промени: Хипнозата е била използвана за лечение на свързани с поведението състояния като определени фобии, някои видове безсъние, нощно напикаване при деца и отказване от тютюнопушене. Необходими са обаче още проучвания, за да се потвърди или отхвърли действието на хипнозата в терапията на поведенческите разстройства.

Борба с болката: Националният институт за здравето на САЩ се позовава на доказателства, които подкрепят ефективността на хипнотерапията в лечението на хронични болкови състояния, свързани със злокачествени заболявания, синдрома на дразнимото черво, проблеми в долночелюстната става и някои видове главоболие.

Тензионно главоболие: Нови проучвания показват, че хипнозата може да се използва и в облекчаването на болката при тензионно главоболие. Необходимо е провеждането на допълнителни клинични проучвания в подкрепа на тази теза. Няма преки доказателства обаче, че нейната ефективност е съпоставима с тази на болкоуспокояващите медикаменти, използван в традиционното лечение на този вид главоболие.

Рискове и странични ефекти

В ръцете на добре професионалист хипнозата не крие сериозни рискове и не води...



следва: хомеопатия

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.