Аспиринът - витамин?
Вече над 100 години учените откриват все повече нови свойства на ацетилсалициловата киселина.
здраве.bg
... в човека;
- полезни са за организма;
- присъстват в растителната храна.
Всичко това и типично за витамините. Затова английският лекар предлага да се добавят свръхминимални дози аспирин в газираните напитки и други продукти.
Ето доводите на някои скептици по този въпрос:
- Недостигът на ацетилсалициловата киселина в храната и нейните аналози не се изразява в такива ярки форми, както недостига на други витамини.
- Аспиринът не трябва да се приема от деца под 14 години. При някои той предизвиква разстройство на работата на черния дроб и мозъка.
- При 5% от хората, приемащи аспирин, се наблюдава раздразване на стомаха, водещо до язви или кръвотечения.
- При особено чувствителните хора аспиринът може да провокира астма, алергична хрема и обрив на кожата.
Такива сериозни странични ефекти, твърдят скептиците, няма при нито един от витамините. Може би обаче от голямо значение, както между другото е винаги във фармацията, е дозировката.
Идеалният вариант за организма е приемането на аналозите на аспирина чрез растителната храна. За получаването на оптимална доза от този “витамин” е необходимо дневно да се изяждат не по-малко от 5 броя сурови зеленчуци или плодове (желателно е те да са без торове и пестициди). А постоянното приемане на аспирин под формата на медикамент трябва да бъде препоръчано от лекар.(а)