Учени разработиха дъвка против рак
Според тях съдържащият се в нея цистеин може да намали риска от поява на някои ракови образувания.
26 май 2006, здраве.bg
Мико Саласпуро (Mikko Salaspuro) и Марти Марвола (Martti Marvola) от Университета в Хелзинки са създали дъвка, намаляваща риска от възникването на рак, съобщи интернетсайтът HealthDay.
Необикновената дъвка има особен състав – основното вещество в нея е цистеин, който се освобождава бавно в процеса на дъвчене. Този препарат неутрализира действието на ацеталдехида – един от основните и най-вредни химикали, съдържащи се в цигарите.
Повишена концентрация на това вещество се образва в устата и хранопровода както по време на пушене, така и при злоупотреба с алкохол. Затова и учените свързват ацеталдехида с рака на устната кухина, хранопровода и стомаха.
Създателите на новата дъвка твърдят, че количеството цистеин в тялото може да се получи и при хранене с богата на белтъчини храна, но той “излиза на свобода” едва в тънкото черво, т.е. твърде късно, защото на пушачите и любителите на спиртни напитки това вещество е необходимо още в устната кухина и хранопровода.
По същата причина е безполезно според авторите на изобретениято да се приемат таблетки с цистеин. Затова дъвката е най-оптималният начин.
С реализирането на тази идея в масово производство вече се е заела финландска компания. Според Саласпуро и Марвола обаче тази дъвка, дори да стане масов продукт, не трябва да се възприема като панацея за рака, защото тя може само да намали риска от неговата поява.
Освен това, ацеталдехидът, срещу който се бори дъвката, е само един от канцерогенните компоненти на цигарения дим, цистеинът може и да създаде някаква преграда пред раковите образувания в органите, участващи в храненето, но не може да има никаква роля при предпазване от рак на белите дробове например.(а)