Разхладителните напитки могат да са опасни за здравето
Консервантите, съдържащи се в тях, могат да доведат до вредни за здравето реакции.
25 май 2006, здраве.bg
Химичната реакция между витамин С и консервантите, влизащи в състава на много хранителни продукти и напитки, може да предизвика опасни заболявания на костния мозък или кръвта, съобщи в своя редовен бюлетин Националният здравен институт на САЩ (National Institute of Health).
Известно е, че бензолът е способен да предизвика разрушаване на костния мозък и да влияе на състава на кръвта.
Производителите на разхладителни напитки в САЩ променят рецептите на напитките, тъй като, при извършената проверка, в 5 от 89-те проверени напитки, показателите за съдържание на бензол са превишавали препоръчваните норми.
Отрицателният за здравето ефект се получава, когато витамин С или друга подобна киселина влезе в реакция с бензоатите, използваще се като консерванти в хранителните продукти.
Специалистите препоръчват допълнително да бъдат занижени препоръчителните дози от този тип консерванти в продукти, произведени на базата на портокал, ананас и др.под. поради по-голямата вероятност от получаване на отрицателни за здравето химични реакции.