Чаят рязко намалява риска от развитие на рак на яйчниците
Това твърди шведско изследване за влиянието на напитката върху злокачествените заболявания.
22 май 2006, здраве.bg
Медицината сравнително отдавна е установила способността на чая да намалява вероятността от развитие на различни злокачествени заболявания, но проведеното в Швеция от Каролинския институт изследване е първият опит да се съпостави количеството консумиран чай и заболеваемостта от конкретна форма на рак – този на яйчниците.
Както е известно, целебните свойства на чая обикновено се обясняват с повишеното съдържание на антиоксиданти в него, които забавят процесите на стареене на клетките и запазват правилното им функциониране.
Антиоксиданти се съдържат във всички разновидности на чая, но тяхното съдържание рязко намалява с всеки нов стадий на промишлена обработка. Като правило за най-полезен се смята зеленият чай.