zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаят рязко намалява риска от развитие на рак на яйчниците



Това твърди шведско изследване за влиянието на напитката върху злокачествените заболявания.

22 май 2006, здраве.bg

Медицината сравнително отдавна е установила способността на чая да намалява вероятността от развитие на различни злокачествени заболявания, но проведеното в Швеция от Каролинския институт изследване е първият опит да се съпостави количеството консумиран чай и заболеваемостта от конкретна форма на рак – този на яйчниците.
Както е известно, целебните свойства на чая обикновено се обясняват с повишеното съдържание на антиоксиданти в него, които забавят процесите на стареене на клетките и запазват правилното им функциониране.
Антиоксиданти се съдържат във всички разновидности на чая, но тяхното съдържание рязко намалява с всеки нов стадий на промишлена обработка. Като правило за най-полезен се смята зеленият чай.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.