Млякото намалява опасността от поява на диабет
Свойствата на млечните продукти да намаляват вероятността от захарен диабет тип 2 се установяват за пръв път.
20 май 2006, здраве.bg
Млякото значително намалява вероятността от поява на захарен диабет от втори тип, твърди публикация в майския брой на изданието Archives of Internal Medicine.
Тенденцията е особено ясно проявена при мъжете, но правата пропорционалност между количеството употребявани млечни продукти и намаления риск от захарен диабет тип 2 е налице и при двата пола.
Особено благоприятни в това отношение са храните, съдържащи млечни производни, но и малки количества глюкоза.
До този момент на науката бяха известни свойствата на млякото и храните, в които то се съдържа, да понижават риска от рак на правото черво, инсулт и други болести на сърцето, както и облекчаване на контрола върху кръвното налягане.
Антидиабетните свойства на млякото се установяват за пръв път.
Особеност на захарния диабет тип 2 е, че при него се намалява чувствителността на тъканите към инсулина, а не се намалява производството на този хормон, регулиращ количеството захар в кръвта.