zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ярката светлина лекува сезонните депресии наравно с антидепресантите



здраве.bg

Терапията с ярка светлина при сезонно афективно разстройство не отстъпва по ефективност на популярните антидепресанти, твърди изследване на канадски учени от Университета в Торонто.

Смята се, че например зимната депресия възниква поради повишената чувствителност към липсата на слънчева светлина - човек изпитва потиснатост, умора, склонен е към преяждане, има нарушения в съня, загубва желанието си да общува.

В новото си изследване учените за първи път са сравнили действието на ярката светлина и антидепресантите. Една част от наетите за експеримента доброволци е била лекувана с ярка светлина и капсула плацебо, а друга е получавала малки дози светлина и антидепресант. Курсът на лечение е продължил 8 седмици, а всеки от сеансите е бил 30 минути.

В хода на изследването е станало ясно, че и двата начина съществено са облекчили депресията – и в двете групи около 67% от пациентите са почувствали подобрение на своето състояние.
Според канадските учени лечението с ярка светлина е показало няколко предимства пред това с антидепресанти - ефектът е настъпвал по-бързо, като същевременно по-рядко са възниквали безспокойства и нарушения в съня.

Специалистите смятат, че депресиите са заболявания, зависещи в голяма степен от особеностите на всеки пациент, поради което конкретният начин на лечение трябва да се определя строго индивидуално.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.