10-те най-полезни и 4 вредни храни
здраве.bg
... към храната да се добавят билки и подправки. Вкусът на пресните е по-силен, но и сушените вършат работа.
10. Чесън
Тази малка луковица има много преимущества. Чесънът помага да се намали риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Той притежава също противовъзпалително действие, като помага за намаляване на болката и отоците при артрит. Той е много полезен и за диабетиците.
Ето и няколко храни, които е най-добре да се избягват:
1. Сладкиши. Те увеличават теглото, защото в тях има много калории, но малко полезни вещества. Ако организмът ви “иска” сладко, опитайте се поне ичете употребата на захар.
2. Сол. Тя повишава налягането. Пазете се и от солта, скрита в различните сосове и заливки.
3. Алкохол. Не пийте повече от 100 мл алкохол дневно. Той съдържа много калории и пречи на организма да усвоява витамините. Най-здравословният вариант е червеното вино.
4. Наситените мазнини. Те се съдържат в месото, кашкавала, пилешката кожа и сладоледа. Увеличават холестерола и теглото.(a)