Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат
Не прекомерната употреба на сладко, а затлъстяването е основна причина за диабета.(фото: sxc.hu)
Темата за здравето - и лавина от информация, и лавина от верни и грешни твърдения.
здраве.bg
... рак на бъбреците и пикочния мехур нараства при пушачите с 50%. Нараства рискът и от рак на шийката на матката и рак на стомаха. Ако и тази информация не ви е достатъчна, за да се откажете от този вреден навик, ето още - една пета от случаите на смъртност от сърдечно-съдови заболявания е предизвикана от пушенето.
Мит: Диетата с ограничена употреба на мазнини е винаги полезна.
Не само натрупаните мазнини увеличават нивото на холестерола в кръвта. Доказано е, че някои белтъчини също запушват артериите. Появяват се все повече доказателства за връзката между повишеното ниво на хомоцистеин и сърдечно-съдовите заболявания. Причината е в ниското ниво на фолиевата киселина. Използвайте в диетата си продукти с високо съдържание на тази киселина: зеленчуци с тъмно-зелени листа, плодове, орехи.
Мит: Калцият е най-добрата защита срещу остеопороза.
От детство ни внушават, че за да не боледуваме трябва да пием мляко, да ядем сирене или най-общо - да приемаме калций. Специалистите твърдят, че съществуват два вида клетки, които контролират плътността на костите - едните ги заздравяват, а другите ги разрушават. След 30-годишна възраст разрушителните вземат превес.
Единственото, което може да се направи, е да се занимаваме с физически упражнения. Активните хора имат по-здрави кости. Важно роля играят и приеманите минерали и витамини. Изследвания показват, че приемането на витамини, обогатени с антиоксиданти, предотвратяват разрушаването на костите. Има и различни плодови и зеленчукови диети, предотвратяващи остеопорозата, но тяхното точно действие все още не е изяснено от науката.
Мит: Ако сме на диета по-лесно ще се ограничим от количеството употребявана сол.
78% от нас добавят сол в храната - по време на готвене или непосредствено преди ядене. Ако не сте сред тези хора, все пак във вашия организъм попада сол - например заедно с полуфабрикатите. За да се определи точното количество употребявана сол е необходимо количеството натрий, посочено...