Лечебните свойства на морковите
Те са особено полезни при малокръвие и отслабена имунна система.
29 април 2006, здраве.bg
Морковите са богати на въглехидрати, хранителни влакна, аминокисилини. В техния състав има значителни количества калий, магнезий, желязо и кобалт.
Най-полезната съставка на морковите са каротиноидите, на които се дължи и техния оранжев цвят. В организма те се трансформират в ретинол, но само при наличие на мазнини. По тази причина ястията с моркови трябва да се консумират с мазнини.
При употребата на голямо количество моркови, при някои хора може да се развие хиперкаротинемия. Една от нейните прояви е жълтата пигментация на кожата, особено на дланите.
Морковите притежават разслабващо действие. Те повишават перисталтиката на червата. Сокът от тях е полезен при малокръвие и повишава устойчивостта на организма към простудни заболявания. Този продукт е особено препоръчителен за хората, които имат проблеми със зрението или суха кожа.
Моркови се използват често в диетите при язва, камъни в жлъчката и инфаркт на миокарда.
Още по темите: