zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечебните свойства на морковите



Те са особено полезни при малокръвие и отслабена имунна система.

29 април 2006, здраве.bg

Морковите са богати на въглехидрати, хранителни влакна, аминокисилини. В техния състав има значителни количества калий, магнезий, желязо и кобалт.
Най-полезната съставка на морковите са каротиноидите, на които се дължи и техния оранжев цвят. В организма те се трансформират в ретинол, но само при наличие на мазнини. По тази причина ястията с моркови трябва да се консумират с мазнини.
При употребата на голямо количество моркови, при някои хора може да се развие хиперкаротинемия. Една от нейните прояви е жълтата пигментация на кожата, особено на дланите.
Морковите притежават разслабващо действие. Те повишават перисталтиката на червата. Сокът от тях е полезен при малокръвие и повишава устойчивостта на организма към простудни заболявания. Този продукт е особено препоръчителен за хората, които имат проблеми със зрението или суха кожа.
Моркови се използват често в диетите при язва, камъни в жлъчката и инфаркт на миокарда.

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.