Растителните фибри са полезни за целия организъм
здраве.bg
Най-разпространеното схващане е, че раститените фибри са полезни за червата – не само като средство за борба със запека, но и като начин за предпазване от диабет и заболявания на сърцето. Но на практика ползата от фибрите не е само в това – според изседванията те са полезни за всички части на организма.
Липсата на вкус прави растителните фибри не особено привлекателни за мнозина, но дори минимално необходимото количество от тях - 20-35 грама дневно, е достатъчно, за да се прояви положителният им ефект.
Според специалистите употребата на фибри намалява количеството на С-реактивната белтъчина в кръвта, която е предвестник на инсулта и диабета. Употребата на тестени изделия от едро смлени зърнени храни повишава чувствителността на тъканите към инсулина, което позволява да се предотврати развитието на захарен диабет от втори тип.
Диетолозите подчертават, че именно плодовете и зеленчуците, а не хранителните добавки са най-добрите източници на фибри.
Следните хранителни продукти съдържат голямо количество разтворими фибри:
- овесените ядки,
- орехите,
- бобовите култури (грах, фасул и леща),
- ябълките,
- крушите,
- ягодите,
- боровинките.
Някои други храни съдържат неразтворими от човешкия организъм фибри:
- пълнозърнестият хляб,
- пшеничните трици,
- семената,
- много зеленчуци: моркови, краставици, целина, домати.