Храната в McDonald’s и KFC съдържа голямо количество вредни мазнини
здраве.bg
Това показва последното изследване на американски специалисти, публикувано преди дни в новия брой на изданието The New England Journal of Medicine.
При опитите за установяване на количеството т.нар. трансмазнини са били взети проби от ресторанти на двете вериги в различни части на света.
Според резултатите, дори в най-малко вредните от тази гледна точка храни на McDonald’s и KFC се съдържат над 5 г трансмазнини, за които вече е доказано, че повишават нивото на лошия (LDL) холестерол в кръвта и могат да повишат риска от инфаркт на миокарда с до 25%.
В по-големите порции, предлагани в двете световни вериги за бързо хранене, е установено наличие средно на 10-25 г трансмазнини.
Учените смятат, че високото им съдържание се дължи на използването на нискокачествена мазнина при приготвянето на храната с цел икономии.
Диетолозите са изчислили, че отказът от употреба на такъв тип храна с високо съдържание на трансмазнини би могло да намали случаите на инфаркт само в САЩ с 228 000 годишно.