Българинът се храни все по-лошо
Лошото, небалансирано хранене спомага за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания.
София, 13.12.2005, actualno.com
Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години заради обедняването ни и е отразена в статистиката - спад на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.
Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Между 40 и 60% от населението не приема микроелементите, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации, каза проф. Попов на съвместна пресконференция с представители на датската компания Фарма Норд.