zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българинът се храни все по-лошо



Лошото, небалансирано хранене спомага за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания.

София, 13.12.2005, actualno.com

Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години заради обедняването ни и е отразена в статистиката - спад на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.
Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Между 40 и 60% от населението не приема микроелементите, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации, каза проф. Попов на съвместна пресконференция с представители на датската компания Фарма Норд.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.