zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени обърнаха за първи път биологическия часовник



14 април 2006, здраве.bg

Специалисти от Oklahoma Medical Research Foundation под ръководството на проф. Гари Горбски (Gary Gorbsky) първи откриха начин да обърнат в обратна посока процеса на делене на клетките.
“Определени събития в жизнения цикъл на клетката, които дълго време бяха смятани за необратими, на практика не са такива”, твърди Горбски в сензационната си статия в новия брой на списание Nature.
В лабораторни условия групата учени са намерили начин да управляват белтъка, отговорен за процесите на делене, да прекъсват този процес и да обръщат неговата посока.
“Нашите изследвания показват, че факторите, предизвикващи клетката да се дели, могат да бъдат изцяло променени”, съобщава Горбски. “В организма има много регулатори на тези процеси и сега ние искаме да открием повече пускови механизми, които ги предизвикват, за да се научим да управляваме и тях”.
Според научните кръгове такива открития в недалечно бъдеще могат да намерят широко приложение в медицината – особено при лечение на раковите заболявания, както и за отстраняване на родилни дефекти, а по-нататък – и при намаляване на ефекта на стареене.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.