Правилното хранене и целулозата
3 април 2006, здраве.bg
Присъствието на целулоза в хранителните продукти, които приемаме всики ден, е от изключителна важност. Целулозата, която не се усвоява от организма, създава усещане за ситост, възпрепятства преяждането, подобрява моторната дейност на червата, способства за отделянето на холестерола от организма. Хранителните влакна намаляват активността на образуването на “нова мазнина”.
Освен това целулозата оказва леко диуретично действие, защото спомага за отделянето на натрия и водата. От друга страна тя е източник на калий и витамини.
В някои продукти, богати на целулоза, се съдържа също лактоза, необходима за поддържане на нормалния баланс на чревната флора. Към тези продукти се отнасят:
- сушени и пресни кайсии
- аспержи
- ряпа
- касис
- боровинки
- хляб от трици
- зелени салати
- броколи
- цветно зеле - карфиол
- тиквички
- ананас
- папая.
Консумирайте тези продукти. Не само ще получите необходимото количество целулоза, но и ще предотвратите дисбактириозата.