zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вещество в лютите чушки убива раковите клетки



17 март 2006, здраве.bg

Капсаицинът, на който лютите чушки дължат своя остър вкус, е способен да унищожава в огромна степен ракови клетки и да намалява размера на раковите образования в простатата.
До този извод стигнаха американски учени по време на експеримент в Медицинския център Седар-Синай (Cedars-Sinai). В хода на опитите, те констатират до 80% измиране на раковите клетки.
Според авторите на изследването този факт може да се използва за създаване на нов тип медикаменти за борба с рака, като изрично предупреждават, че откритието им не подтиква да се яде повече люто, тъй като науката вече е доказала, че то създава предпоставки за рак на стомаха.
Карсаицинът вече се използва във фармацията – в много страни на основата му се произвеждат препарати, най-вече за външна употреба, срещу различни типове болка.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.