Вещество в лютите чушки убива раковите клетки
17 март 2006, здраве.bg
Капсаицинът, на който лютите чушки дължат своя остър вкус, е способен да унищожава в огромна степен ракови клетки и да намалява размера на раковите образования в простатата.
До този извод стигнаха американски учени по време на експеримент в Медицинския център Седар-Синай (Cedars-Sinai). В хода на опитите, те констатират до 80% измиране на раковите клетки.
Според авторите на изследването този факт може да се използва за създаване на нов тип медикаменти за борба с рака, като изрично предупреждават, че откритието им не подтиква да се яде повече люто, тъй като науката вече е доказала, че то създава предпоставки за рак на стомаха.
Карсаицинът вече се използва във фармацията – в много страни на основата му се произвеждат препарати, най-вече за външна употреба, срещу различни типове болка.