Отказването на месото спомага да се запази теглото
Ключът не е в бедните на въглехидрати и богати на протеини храни, твърдят учени.
16 март 2006, здраве.bg
Хората, които се отказват от консумирането на месо и пазят вегетарианска диета трупат излишни килограми значително по-бавно отколкото любителите на месни и рибни ястия, съобщават учени.
Изследователи от международен европейски екип в продължение на 5 години са наблюдавали тенденциите за увеличаване на теглото на 22 хиляди души - вегетарианци и привърженици на традиционната кухня. Най-малко според резултатите пълнеят хората, които се отказват от месото и преминават на вегетарианска храна.
Въпреки традиционните представи за способността на бедните на въглехидрати и богатите на протеини диети да запазват теглото, професор Тим Кей, ръководител на изследователския екип отбелязва, че именно хората, предпочитащи храна с растителен произход най-малко увеличават теглото си.
Сред наблюдаваните е имало хора, страстни любители на месо, такива, консумиращи почти само риба, както и вегетарианци и привърженици на веганизма, напълно отказали се от продукти от животински произход. В хода на изследването всички подробно са описали промените в своите диетични предпочитания, навици и начин на живот.
В началото на изследването никой не е страдал от наднормено тегло, но след 5 години всеки участник средно е прибавил към теглото си 2 кг. Привържениците на веганизма са повишили теглото си най-бавно. Малко са напълнели и тези, които са се отказали от обикновена храна и са преминали на диета с намалено съдържание на животински продукти - средно с 0,5 кг. Участниците, които са водели по-активен начин на живот също са повишили теглото си много бавно.
Менажираното от британски учени изследване е част от международната изследователска програма EPIC, работеща по проблемите на изучаване влиянието на храненето върху риска от развитие на онкологични заболявания. Изследването тече и в момента, като се очаква до неговото приключване да вземат участие около 500 000 доброволци от 10 страни.
Според специалистите неправилното хранене е втората предпоставка след тютюнопушенето за развитието на онкологични...