Защо захарта е вредна
(фото: sxc.hu)
10 причини защо и кога захарта е вредна за здравето ни.
здраве.bg
... на храни с високо съдържание на захар води до дефицит на хром
Това е нещо като “параграф 22”: ако консумирате много захар и други преработени
въглехидрати, вероятно няма да получавате достатъчно количество хром, а една от основните функции на хрома е да регулира кръвната захар. Според специалистите, повечето от нас не получават достатъчно хром с храната.
Хромът се съдържа в различни животински храни, морски деликатеси и риба, както и в повечето от растителните храни. Преработената скорбяла и други въглехидрати “крадат” от тези храни хрома, така че мислете в посока “пълнозърнести храни”.
5. Захарта ускорява остаряването
Тя допринася за онзи издайнически знак на остаряването - увисването на
кожата. Част от захарта, която консумирате, след като “удари” кръвния поток, приключва атаката, прилепвайки се за протеините – процес, който се нарича гликиране. Тези нови молекулярни структури “спомагат” за загубата на еластичността на тъканите в тялото – от кожата до органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането.
6. Захарта уврежда зъбите
С всички други животозастрашаващи ефекти на захарта, понякога забравяме една от основните беди, които причинява. Когато става въпрос за зъбите, захарта ги уврежда по-“ефективно”, отколкото която и да е друга хранителна субстанция и всичките пари на света не могат да обърнат този процес.
7. Захарта може да причини заболяване на венците, а те – заболяване на сърцето
Увеличават се доказателствата, че хроничните инфекции, като тези, които са резултат от
парадонтоза, играят роля в развитието на коронарно-артериално заболяване. Най-популярната теория е, че тялото реагира в широк диапазон на инфекциите.
8. Захарта влияе на поведението и познавателните...