Без глутен! Необходимост или просто мода?
Дали избягването на храни с глутен е от полза за здравето ни или е просто поредната модна тенденция?.
7 октомври 2013, здраве.bg
Глутенът в храната през последните години като че се превърна в една от най-важните теми с предварително издадена присъда. „Без глутен” стана търсен надпис по етикетите на храните. Звездите избягват глутена. В магазините се изтъква, когато някоя храна не съдържа глутен...
Стремежът на много хора да избягват храните с глутен създава истински бум на пазара. През 2011 г. консумацията на храни без глутен е била 2,6 милиарда долара. Очаква се през 2015 г. тя да достигне 3 милиарда.
За една определена, но доста малка част от хората, изборът на храни без глутен е необходимост, а ползите са съвсем ясни. Останалите обаче най-често се подвеждат по модата и предпочитат храни, които не съдържат глутен, без да имат и най-малка представа дали това е необходимо или полезно за здравето им.
Науката е почти напълно единодушна – безглутеновата диета не е нужна за повечето хора, избягването на глутена не е необходимо, нито пък ни помага по някакъв начин. Струва ли си тогава усилията?!
Какво представлява глутенът
Глутенът е протеин, който се съдържа най-вече в житните култури, като им придава еластичност. В хранителната индустрия той се използва също, за да се обогатят на протеини някои храни – например вегетарианските алтернативи на месото, както и за да се удължи трайността и да се подобри вкуса – например на бирата и соевия сос. При повече хора употребата на глутен е съвсем нормален процес и продуктът преминава без отрицателен ефект през храносмилателните органи.
Но ако е налице т.нар. глутенова непоносимост, наличието на глутен в храната следва задължително да се избягва. Състоянието се дължи на автоимунно заболяване – целиакия (или цьолиакия). За тези хора избягването на глутена е първостепенна задача и ако целиакията бъде установена достатъчно рано, това ще даде възможност да се избегнат неприятните последици от нея.
За съжаление, според оценките на Световната здравна организация, над 85% от случаите на глутенова непоносимост не са диагностицирани. Целиакията...