Човешкото обоняние: Как възприемаме ароматите
Човек има около 10-11 милиона обонятелни рецептори.
Какво знаем за обонянието и неговото влияние върху начина ни на живот.
2 октомври 2013, здраве.bg
Човекът не е сред видовете с най-силно развито обоняние. Дори с течение на еволюцията усети на към различните аромати и миризми допълнително е закърнял. Това обаче съвсем не означава, че човешкото обоняние няма своето важно място в начина, по който възприемаме околния свят.
Доказано е, че отделните типове аромати действат различно върху нас и могат да влияят както на психиката, така и на физиологията ни.
Няколко интересни факта за човешкото обоняние и способността ни да усещане аромати и различни видове миризми:
• С напредване на възрастта човек губи усет за някои аромати – например доказано е, че след 70-годишна възраст ние вече не можем да почувстваме около 30% от ароматите, които на по-ранна възраст сме различавали.
• Почти всички аромати се усещат най-добре при температура на въздуха от 37-38 градуса.
• Можем да подобрим обонянието си до 4-5% годишно, ако периодично пробваме и вдишваме аромати – ефирни масла от роза,
розмарин, мирта, пачули,
върбинка, тамян, хвойна, сандалово дърво и най-вече
босилек.
• Най-добре се възприемат ароматите, съответно най-силно е обонянието ни сутрин, веднага след събуждане.
• Ароматите се улавят от носа, след което се предават към участък от главния мозък, отговорен за съответните рецептори. Размерът на този сектор от мозъка е само ок. 3 кв. см.
• Хората, които по рождение имат по-висок праг на болката (т.е. усещат я по-трудно), са по-невъзприемчиви и към ароматите.
• Само 4 молекули от съответното вещество са достатъчни, за да може обонянието ни да усети миризма.
• Човек има около 10-11 милиона обонятелни рецептори. Само за сравнение кучетата имат около 20 пъти повече.
• При пушачите обонянието намалява с цели 50-60%.
• Изостряне на обонянието (хиперосмия) се наблюдава при дълго въздържане от секс, при мигрена, след раждане, както и по...