Нар: ползи за здравето
Считан за свещен в някои антични култури, нарът е плод, който може да ни донесе различни ползи.
30 септември 2013, здраве.bg
Нарът е плод, който често подминаваме в магазина. С размер като на голям портокал нарът съдържа множество семена, разположени в червена месеста част, от която се получава вкусен и много полезен за здравето сок.
В нашите географски ширини сезонът на наровете е от ранната есен до ранната зима, но може да се намери почти целогодишно в магазините.
Нар: калории, мазнини, въглехидрати и фибри
Среден по големина нар съдържа около 250
калории и само 3 г
мазнини. Затова той е сред най-бедните на мазнини плодове. В същото време в един плод има приблизително 55 г въглехидрати, като почти 40 г от тях са под формата на захар (но естествена!) и 11 г фибри (или половината от препоръчителната дневна доза).
Нар: витамини и минерали
На практика без наситени мазнини и
холестерол нарът е богат най-вече на витамини С и К.
Един среден плод нар съдържа ок. 30 мг витамин С – един от най-популярните антиоксиданти, който е много важен за редица процеси в организма, включително за добрия имунитет и възстановяване след заболявания.
В един нар се съдържат приблизително 50 мкг (микрограма!) витамин К (т.е. повече от 50% от препоръчителната дневна доза). Витамин К е жизнено необходим заради ролята му в съсирването на кръвта.
В наровете има още значителни количества фолиева киселина, витамин В1, по ок. 5 г протеини в един плод, малки количества калций и желязо.
Здравни полза от употребата на нар
Съдържанието на
антиоксиданти в нара е по-високо от това в червеното вино и зеления чай. Затова той традиционно се използва като средство в медицината. В Китай от векове е известен като лек за удължаване на живота и засилване на плодовитостта. В Древния Египет е бил свещено растение – символ на вечния живот, ползван в медицината най-вече при стомашни разстройства.
Данни...