Не бързайте да прибирате плодовете и зеленчуците в хладилника!
Как да извлечем максимална полза от плодовете и зеленчуците.
18 юли 2013, здраве.bg
Плодовете и зеленчуците, които си купуваме от магазините, могат да ни донесат повече полза за здравето, ако за ден-два ги изложим на естествения цикъл ден-нощ и слънчевите лъчи. Това е заключението на група учени.
По тяхно мнение, и плодовете, и зеленчуците „остават живи, след като бъдат набрани” и ние можем да продължим процеса им на зреене, като ги оставим да постоят за известно време на слънце и вместо да ги сложим в хладилника, ги оставим да продължат своя естествен цикъл на развитие, свързан с т.нар. циркаден ритъм, т.е. смяната на деня и нощта.
Според резултатите от изследванията на групата специалисти от Университета „Райс” (Rice University) в Калифорния, по този начин плодовете и зеленчуците стават по-богати на антиоксиданти – фитохимикали, които те използват по време на цялото си развитие, за да противостоят на атаките от страна на вредителите.
Учените са установили неочаквания феномен след наблюдения и анализ на зеле, спанак, моркови, картофи, боровинки и др. Макар и отделени от стъблото си, оказало се, че, изложени на слънце (или поне в условия, за да „разбират” смяната на деня и нощта), в тях се увеличава съдържанието на вещества, нужни им да се защитават от вредните микроорганизми. По този начин тяхното съдържание става по-полезно и за нас.
Източник:
Current Biology, 2013; doi: 10.1016/j.cub.2013.05.034
Още по темите: