Риган – незаслужено пренебрегваната билка
риганът може лесно да се отглежда и в домашни условия.
По своите антиоксидантни и антибактериални свойства риганът далеч надминава популярни храни като ябълките, доматите, портокалите и боровинките.
здраве.bg
... риган към храната, освен че добавя приятен вкус на ястията, е един добър избор и за здравето ни.
Риганът като билка
Българската традиционна медицина широко използва риган - заради неговото отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие, свойствата му да стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези, да засилва перисталтиката на червата и да възбужда апетита.
За външно приложение се препоръчва при:
- кожни заболявания - обриви, лишеи, сърбежи;
- за налагане на лапи при възпалени лимфни жлези;
- за бани при рахит и скрофули.
Внимание! В големи дози риганът е отровен! Да се приема само по лекарско предписание!
повече за ригана в билковата енциклопедия на zdrava.bg