Обогатените храни – храни с добавена функционалност
Почти винаги брашното, използвано за хляб и други тестени храни, се обогатява с фолиева киселина. И това е доказано от полза!
7 май 2013, здраве.bg
... мазнини (мастноразтворими витамини А, D, K и Е), млякото и млечните продукти (калций, различни витамини, йод, желязо), солта (йод), соковете (витамини А и С) и т.н.
Многогодишният опит в обогатяването на някои храни с витамини и минерали показва несъмнена полза за здравето на хората. Например практиката да се обогатяват най-обичаните от децата храни с някои витамини води до драстично намаляване в броя на случаите на анемии. Една от най-масовите практики за обогатяване на храна е добавянето на фолиева киселина във всички видове брашна. Това доказано намалява случаите на част от най-масовите дефекти при развитие на плода в майчината утроба.
Още по темите: