Как се пренасят заразите в кухнята
Използването на лошо измити ножове и рендета е по-опасно за разпространение на вируси в храната.
25 февруари 2013, здраве.bg
Най-много хранителни натравяния в днешно време се дължат на норовируси. Според данните от ново изследване заразяването на храната става най-често по време на приготвянето й. Но не, както мнозина досега смятаха, заради мръсни ръце, а защото вирусите се развиват лесно по различните кухнинески уреди, които използваме.
В хода на своето изследване американски учени са проследили
пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Опитите били извършвани един път с незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.
При използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти се оказало, че впоследствие били намерени вируси върху поне половината от ножовете и другите уреди, използвани за приготвяне на храната. При използването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци заразяването било по-често.
Така учените направили извода, че повече от заразите в кухнята се пренасят заради замърсени ножове, рендета и други кухненски прибори, използвани в готвенето. При това по тези прибори, ако не са били измити добре, били откривани вируси и дни след това.