Хлорираната вода е сред основните причини за хранителните алергии
Хлорът, с който се третира питейната вода, явно носи не само ползи, но и вреди.
13 февруари 2013, здраве.bg
Повечето хора имат хранителна алергия или нетолерантност към определена храна поне периодично. И виновникът може да се окажат химикалите, използвани за хлорирането на водата, с който се снабдяват населените места. Химикалът дихлорофенол се намира и в пестицидите, които можем да абсорбираме чрез въздуха, който дишаме и водата, която пием, твърдят изследователи в публикацията си в
Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Учените са посочили химикала като най-вероятната причина за хранителни
алергии и непоносимост към храни след като са установили, че алергичните към определен вид храна хора имат в телата си големи количества от този замърсител. От 2211 изследвани лица с високо ниво на дихлорофенол в организма, 441 страдали от хранителна алергия, която може да е животозастрашаваща, а други 1016 имали алергия към вещество от околната среда – например полен.
Изчислено е, че половината от населението в развитите страни има някаква хранителна нетолерантност – обикновено към пшеница, мляко или яйца. Това е по-леката форма на алергията, при която човек изпитва само дискомфорт и трудности при смилане на храната. Това също може да е причинено от дихлорофенола, смятат специалистите.
Този химикал се използва широко за хлориране на питейната вода, както и в пестицидите. Затова, дори да започнем да пием само бутилирана вода, може и да не успеем да се предпазим, твърдят учените от Американския колеж по
алергии, астма и имунология. Дихлорофенол често се открива и в плодовете и зеленчуците, които ядем – освен, ако, разбира се, не са органични.